Skovbrugsmagasinet

Den unikke studiesamling af redskaber fra arbejdet i skoven udgør sammen med de autentiske omgivelser i Corselitzes tidligere stald til arbejdsheste en helt særlig ramme for at formidle skovens historie i et langt perspektiv, der gør den vedkommende i nutiden

Historien i skoven -
Skoven i historien

Formålet
Under temaet ”Historien i Skoven” vil Skovbrugsmagasinet være et centralt element i den samlede formidling i Skovens Hus. Skovbrugsmagasinet vil med udgangspunkt i den unikke samling af skovbrugsredskaber og de fine autentiske rammer i Hestestalden åbne fortællingerne om arbejdet i kulturskovene ved Corslitze og træets betydning op gennem historien og helt frem til idag.

Den historiske fortælling skal give den besøgende ny viden og nye erkendelser omkring skovenes rolle og betydning for vores samfund, landskab og klima gennem historien, og vil trække lange perspektiver til den rolle, som bæredygtige skove fremover vil kunne spille i klimatilpasningerne og den grønne omstilling.

Formen
Den historiske formidling i skovbrugsmagasinet vil primært ske gennem levende formidling på guidede rundture, der udnytter studiesamlingens og de autentiske rammers potentialer. De guidede ture giver mulighed for en mere indlevende, målrettet og taktil formidling gennem fortællinger og demonstrationer. En guidet tur i Skovbrugsmagasinet vil vare ca. 45 minutter.

De levende fortællinger i underetagen
Udstillingsdesignet i underetagen målrettes guidede ture og skal primært facilitere guidens fortælling, hvilket samtidig gør det muligt at fastholde det rustikke og autentiske udtryk i rummet og studiesamlingen, hvor genstandene vil være frit tilgængelige.

1. Velkomst / intro til Corselitzes og skovens historie

2. Arbejdet med skoven med udgangspunkt skovens redskaber i studiesamlingen

3. Arbejdet i skoven om skovens folk med udgangspunkt i hestestaldens velbevarede karlekamre

De fire lysninger

Hestestaldens overetage udgør ét stort og mørkt rum, hvor scenografiske elementer som lys og rumdeling kan skabe en intens og meget nærværende oplevelse. Udstillingen vil scenografisk omfatte fire ”lysninger i skoven”, hvor udvalgte genstande og formidlingselementer skaber rammen om den levende formidling. Hver af lysningerne behandler og perspektiverer et særligt aspekt af skovens historie og roller.

1. Skoven i historien
Om skovens og træets kulturhistoriske rolle

2. Kulturskoven
Om skovens landskabelige og miljømæssige betydning fra urskov til kulturskov

3. Skovens træer
Eksempler på skovens træsorter og deres anvendelse og potentialer

4. Ud i klimaskoven
Introduktion til ruter og den mobile formidling Formidlingen vil samtidig omfatte tre ”opdagelser” med aktiviteter og fortællinger målrettet til en vedkommende aktivering af børn.

A: Dyrene i skoven; om dyrelivet og dyrespor i skoven
B: Skoven i eventyret; eksempler på skoven i børnebøger
C: Det hule træ – hulen i træet; om skoven som gemmested